Past het ondernemerschap bij mij?

Veel leerkrachten die bij mij een loopbaan-of outplacementtraject volgen, vragen zich af of ze wel geschikt zijn om ondernemer te worden.  De meeste van mijn klanten kiezen in eerste instantie voor een vakgebied waar ze interesse voor hebben, bijvoorbeeld kindercoach worden. Ze vragen zich af of ze hier wel hun brood mee kunnen verdienen. Wat zijn de risico’s als je ondernemer wordt? Als je altijd in loondienst hebt gewerkt, is dat zeker een onderzoek waard.

Ben je leerkracht in het onderwijs en overweeg je om een beroep te kiezen die je alleen maar als ZZP-er kunt uitoefenen, maar vraag jij je af of je hier wel geschikt voor bent?

Ik ben vanaf 2008 zelfstandig ondernemer met een eigen loopbaanpraktijk en heb 25 jaar werkervaring in loondienst opgedaan. Ik ben het levende bewijs dat je ook op latere leeftijd vanuit een situatie van zekerheid de overstap kunt maken naar het ondernemerschap. Ik kan je twijfels en onzekerheden goed begrijpen, omdat ik ze zelf ook heb doorgemaakt. Ook heb ik gemerkt, dat de meeste mensen een eigen bedrijf vanuit een droom, verlangen of passie willen starten. Soms ook, omdat wat jij wilt, niet in loondienst kan.

Voor sommige oudere werknemers is het ondernemerschap de laatste mogelijkheid om nog aan de slag te kunnen komen op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het een trend dat er steeds meer ZZP-ers op de arbeidsmarkt komen.

Als je wilt weten of het ondernemerschap bij je past, kan ik je helpen om hier een keuze in te maken.

Als je een eigen bedrijf wilt, is het van belang om eerst te onderzoeken wat je passie is en vervolgens wie jouw ideale klanten zijn. Daarnaast ga je onderzoeken welke waarde jij hebt voor jouw (toekomstige) klanten. Waarmee en op welke wijze kan jij jouw klanten het beste helpen? Is er een markt voor wat jij wilt? Ook is het van belang om een ondernemerstest te doen.

Wat ga je onderzoeken tijdens dit traject

Jouw potentie om ondernemer te worden; met behulp van een kracht-zwakte analyse (ondernemerstest en creatieve opdrachten).

  • Waarom wil je ondernemer worden? Wat is jouw doorn in het oog; welk probleem wil jij voor je klant oplossen? Wie is je klant?
  • Wat is jouw droom als je ondernemer wilt worden?
  • Wat is jouw expertise waar jij jouw bedrijf van wilt maken?
  • Je krijgt kennis over het ondernemerschap; wat komt er bij kijken als je ondernemer wilt worden. Wat zijn de leuke en de minder leuke aspecten van het ondernemerschap?
  • Past het ondernemerschap in jouw leven? Hoe wil je werken? Is het haalbaar?
  • Is er een markt voor wat jij wilt doen? Hoe kan jij jezelf onderscheiden?

Aan het einde van het traject heb je een keuze gemaakt voor het ondernemerschap of voor een baan in loondienst. Of je maakt de keuze om beide te gaan combineren. Als je voor het ondernemerschap kiest, heb je na dit traject duidelijk wat de inhoud van je ondernemingsplan moet worden.

Ben je geïnteresseerd en wil je weten of dit traject geschikt voor je is?

Dan kun je contact met mij opnemen voor een oriënterend gesprek. 

Binnen een loopbaanprogramma, outplacement-en reïntegratietraject behoort dit onderzoek zeker tot de mogelijkheden.

“Ik heb de begeleiding door Hanneke als eerlijk, en opbouwend ervaren. Hierdoor ben ik mijzelf gebleven en weet steeds beter mijn eigen weg te gaan.”