Ontslag en wat nu? Het outplacement

Ben je werkzaam in het onderwijs, maar word je binnenkort ontslagen? Dan is de kans groot dat je behoefte hebt aan professionele ondersteuning bij het vinden van een baan dat bij je past.

Soms is er binnen de organisatie waarin je werkt geen passend loopbaanperspectief (meer) aanwezig. Dit kan ontstaan door:

  • veranderingen in de organisatie; bv een reorganisatie of krimp door noodzakelijke bezuinigingen;
  • wijzigingen in de functie; het werk is inhoudelijk sterk gewijzigd;
  • gewijzigde functie-eisen;
  • visie-/of meningsverschillen tussen jou en je werkgever.

In het basisonderwijs kan je werkgever een outplacementtraject aanbieden als onderdeel van een ontslagregeling. Gedurende een termijn van 6-9 maanden word je door mij begeleid naar ander werk.

Een outplacementtraject is geschikt als je:

  • met je werkgever tot overeenstemming bent gekomen, dat je gebruik mag maken van een outplacementbureau; vaak is dit opgenomen in een vaststellingsovereenkomst,
  • buiten je huidige werkkring op zoek moet gaan naar een nieuwe baan,
  • ondersteuning kunt gebruiken om uit te zoeken wat een passende vervolgstap zou zijn
  • je kansen op het verwerven van een baan sterk wilt vergroten, door versterking van je sollicitatie- en netwerkvaardigheden.
  • je ondersteuning wilt bij het onderzoek of het ondernemerschap haalbaar voor je is.

Een outplacementtraject bij Intensmens is een individueel maatwerkprogramma helemaal afgestemd op jouw begeleidingsbehoefte. Je kunt vrijblijvend contact met me opnemen voor een intakegesprek.

Het outplacementprogramma is samengesteld uit 3 onderdelen:

Module: Ontslagen en wat nu?

Ben je werkzaam in het onderwijs, maar word je binnenkort ontslagen? 

Dan is de kans groot dat je behoefte hebt aan professionele ondersteuning bij het vinden van een baan dat bij jou past.

Het loopbaanprogramma

Dit creatieve loopbaanprogramma gaat je veel brengen, namelijk in contact komen met datgene wat je het leukst vindt om te doen en wat je energie geeft. Door aan dit programma deel te nemen heb je een belangrijk besluit genomen.

Solliciteren in je eigen tempo

In het sollicitatieprogramma leer je in je eigen tempo de juiste mindset en vaardigheden te ontwikkelen om aan een baan te komen. Als je ontslagen bent of je hebt zelf besloten dat je een andere baan wilt kan je met behulp van het sollicitatieprogramma leren hoe je kunt solliciteren.

“Ik heb weer zelfvertrouwen gekregen en vooral bij de sollicitatiegesprekken wist ik me gesterkt door de adviezen van Hanneke.” 

Ellie, Onderwijsassistent

Ik had naar aanleiding van jouw tip betreffende de vacature in de bibliotheek in Wierden, gesolliciteerd en kreeg vandaag te horen dat ik ben aangenomen. Ben zo blij. Wat geweldig toch: ineens heb ik twee banen, want in de kinderopvang was ik al op invalbasis begonnen per 1 januari. Als leesconsulent/frontoffice-medewerker begin ik per 1 februari voor 20 uur”

Anitha Kockx, Voormalig leerkracht

Ik ben aangenomen als pedagogisch medewerker in de kinderopvang en als chauffeur voor de kinderen van de BSO. Hanneke heeft me gemotiveerd om een gesprek aan te vragen bij de leiding van de kinderopvanginstelling. Ook heb ik een open dag bijgewoond, want mijn kleinkind is daar op de creche. Ook het gebruik maken van een familielid (werkzaam als concierge) dat bij deze kinderopvanginstelling werkt, heeft goed gewerkt. Hanneke liet me ervaren dat je ook als ouder persoon (59 jaar) nog aan werk kunt komen, maar door middel van netwerken en het inzetten van de mensen die je kentIk ben erg trots dat ik nog weer een baan heb gevonden.

Marja Behrens, Voormalig onderwijsassistent basisonderwijs

“Hanneke heb ik leren kennen als een coach die op een prettige en betrokken wijze mensen in beweging krijgt. Ze is direct, pragmatisch en sensitief. Ze houdt daarbij een goede afstemming met de opdrachtgever. Ik heb inmiddels al enkele jaren ervaring met haar en ik blijf onder de indruk van hoe ze op een positieve manier het denkproces bij mensen weet om te zetten naar concrete stappen.”

Karina Meulenbroek, HRM adviseur ZMLTWOG/SOTOG (speciaal onderwijs)