De 5 beste stappen om te ontdekken wat voor werk je wilt

“Ik ben heel erg zoekende naar welke stappen ik moet zetten om erachter te komen welke kant ik op wil.” Een leerkracht uit het basisonderwijs meldde zich laatst op deze manier bij mij….

 

Dit probleem krijg ik geregeld bij de aanmelding van nieuwe klanten te horen; ze weten niet wat ze moeten doen om te ontdekken of hun eigen werk nog bij hen past of dat het beter is om ander werk te zoeken. De eerste stappen beginnen echter bij het helder krijgen van “het willen”. Dit werkwoord staat centraal in de eerste stap. Als je namelijk niet weet wat je wilt, ben je stuurloos en ben je de regie over je loopbaan kwijt, dus hier komen de 5 beste stappen die je hierbij op weg kunnen helpen. Deze stappen heb ik al meerdere malen met klanten doorlopen, waardoor ze zicht kregen op het werk wat ze graag wilden.

Stap 1: Maak je verlangen zichtbaar; hoe wil je leven en werken ?

Het lukt pas om je wilskracht in te kunnen zetten om het werk te vinden wat bij je past, als je weet waar je naar verlangt. Mijn visie is dat je werk in jouw leven moet passen, niet andersom. Hoe past werk in jouw gewenste leven ? Past het werk wat je nu doet wel bij je werkwaarden, bijvoorbeeld duurzaamheid of rechtvaardigheid. Het helpt als je visueel maakt waar je naar verlangt. Om op gang te komen, geef ik je de tip om eerst je ideale leven visueel te maken. En laat zien hoe jouw ideale werk in jouw leven past. Maak een collage (vision board) of een ‘bord’ op Pinterest. Verzamel plaatjes, foto’s en teksten die bij jouw gewenste leven passen. Je maakt dus je eigen visionboard.

Belangrijk: alleen positieve dingen komen op je visionboard, niet waar je vanaf wilt. Bv. een tekst met: “Ik wil minder stress.” is niet goed. Dat geeft geen richting aan waar je wel naar toe wilt en het omvat geen verlangen. Wat wel zou kunnen:”Ik wil ontspannen leven.” Als je een bord op Pinterest maakt, kun je deze ook verborgen houden als je dat prettiger vindt. Neem rustig een paar weken de tijd voor deze opdracht. Het is een proces en zoektocht waar je instapt, gun jezelf de tijd om te verzamelen, te ordenen, te kiezen en om te bepalen hoe je de compositie op je moodboard wilt doen. Dit proces lijkt al een beetje op het “zoeken naar een baan.” Je leert er dus al veel van.

NB. Op Pinterest kun je veel voorbeelden vision boards vinden ook op mijn Pinterestpagina heb ik daar een speciaal bord van gemaakt.

Stap 2: Bespreek je vision board met anderen

Als je klaar bent met je Visionboard of je Pinterestbord, ga je je visionboard met anderen bespreken, bijvoorbeeld je partner, je vriendin, een zus of broer, je kinderen en misschien een collega. Hoe meer hoe beter. Vraag hen wat hen opvalt aan je visionboard, wat valt hen als eerste op ? Wat is de sfeer, wat roept het het bij hen op ? Hoeveel kleuren zien ze; welke kleuren en wat zien ze nog meer op het visionboard ? Is het een druk visionboard of is het juist heel rustig ? Is er veel opgeplakt of heel weinig ? Kunnen zij zien waar jij naar verlangt ? Zo niet, waar ligt dat dan aan ? Noteer alles wat ze aangeven en soms krijg je goede vragen die je aan het denken zet. Schrijf deze ook op. Dan kun je daar later nog eens goed over nadenken. Klopt je visionboard met wat je hebt willen verbeelden ? Of mist er nog iets ? Je kunt deze altijd nog weer bijwerken.  Of je maakt alsnog een 2e visionboard als dat zo voelt. Hang je vision board op als deze klaar is en kijk er geregeld naar.

Stap 3: Ontdek de rode draad

Als je je informatie hebt verzameld, ga je dit doorlezen en probeer je er voor jezelf de rode draad eruit te halen.

Wat is voor jou belangrijk gebleken ? Waar verlang jij ECHT naar ?

Hoe ziet jouw gewenste leven en werk eruit ? Wat doe je dan anders en hoe ga je je daar dan bij voelen ? Nu kom je al dichter bij het gevoel wat belangrijk is om je verlangen aan te wakkeren. Het kan soms ook heel pijnlijk zijn, als het niet lukt om bij je verlangen te komen of dat je merkt dat je totaal wat anders wilt, en voorlopig nog door moet in je huidige baan. Misschien neem je het jezelf wel kwalijk dat je te lang bent blijven hangen in je huidige baan, waar je je niet meer happy bij voelt. Zijn er veranderingen geweest die je baan ingrijpend hebben veranderd, waardoor het niet meer de baan is waar je indertijd op hebt gesolliciteerd ? Of ben je zelf veranderd ? Kijk eens of je invloed hebt op de situatie op je werk om bepaalde werkomstandigheden of je taakinhoud te veranderen. Of kun je invloed uitoefenen op de thuissituatie, waardoor je de balans tussen prive en werk kunt herstellen ? Vaak voel je je machteloos over de situatie waar je in zit en heb je het idee dat je er geen invloed op kunt uitoefenen, maar dat is vaak niet zo. Het ontbreekt je op dat moment aan het vermogen om oplossingsgericht te kunnen denken. Dat wordt doorgaans door langdurige stress veroorzaakt.

Stap 4: Ga iets doen waar je energie van krijgt

Als mensen in het begin van een traject bij mij nog veel last van stress hebben check ik of mensen sporten en een hobby hebben. In mijn loopbaanpraktijk probeer ik vaak gelijk in het begin van het traject mensen in beweging te zetten. Ik raad je aan om te gaan sporten, liefst wel iets wat je wel leuk vindt; wandelen en fietsen kan natuurlijk ook. En start met een hobby: het liefst een creatieve hobby waar je iets bij moet maken.

 

Denk bijvoorbeeld aan: zingen, muziek maken, schilderen, schrijven, naaien, kleien, mozaïeken, borduren, knutselen, kastjes maken, en zo zijn er vast nog meer hobby’s te bedenken. Misschien gaat het in het begin niet van harte, maar op een gegeven moment ga je merken dat het belangrijke uitlaatkleppen zijn geworden en het creëren maakt je denken losser. Je kunt breder kijken en meer oplossingsmogelijkheden zien voor jouw situatie.

Stap 5: Wat is jouw werkelijke invloed op jouw werksituatie ?

Als je wilt weten welke invloed je op je situatie kunt uitoefenen is de onderstaande oefening goed om te doen. De Cirkel van Invloed is bedacht door Stephen Covey en helpt je om in te zien waar je geen invloed op hebt, waar je wel invloed op hebt en hoe je deze kunt vergroten.

Wat is het doel van deze oefening ? Je kunt met behulp van deze oefening nu onderzoeken of:

 • je invloed hebt om je werkomstandigheden te kunnen verbeteren (bv. andere werkdagen, minder werken of meer werken, etc);
 • je invloed kunt uitoefenen op een aanpassing van de inhoud van je werk (meer of minder taken, andere taken, meer of minder verantwoordelijkheid);
 • je invloed kunt uitoefenen om een andere functie bij je eigen werkgever te krijgen;
 • je gaat solliciteren buiten het bedrijf, omdat de uitkomst van onderstaande oefening aangeeft, dat je geen invloed hebt op je eigen werkomstandigheden, noch op de taakinhoud en ook geen perspectief hebt op een andere functie bij je eigen werkgever.

Het is wel aan te raden om de uitkomst van deze oefening met iemand anders door te spreken, bijvoorbeeld met je partner, een vriend(in), een zus of broer, ouders of collega, wie jij maar prettig en geschikt acht.

Praktijkoefening Cirkel van Invloed:

 1. Maak een lijst met zaken waar je je betrokken bij voelt (op je werk) 
 2. Maak een lijst met zaken waar je werkelijk, feitelijk invloed op hebt 
 3. Hoe kun je de lijst met invloed vergroten ?
 4. Wat heb je daarvoor over ?
 5. Welke beperkende overtuiging of gedachte moet je daarvoor loslaten ?
 6. Beschrijf de acties die je kunt inzetten om meer invloed uit te oefenen.
 7. Wie kan je helpen bij het maken of het uitvoeren van het plan ?
 8. Plan de acties (leg dit vast in je agenda, anders ga je het niet doen !) en ontmoetingen. Hoe concreter, hoe beter.

Als je dit allemaal hebt gedaan, hoop ik dat je nieuwe inzichten en ideeën hebt gekregen hoe je verder kunt met je werk/ leven. Het kan ook zijn dat je nog steeds met vragen rondloopt. Twijfel je misschien of je je plan kunt realiseren ? Wil je meer ondersteuning en weet je nog steeds niet hoe je verder wilt ? Het kan zijn, dat je niet verder kwam met de opdrachten, omdat je al te moe was van het gepieker over hoe verder. Als dat zo is, raad ik je aan om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij je huisarts, je leidinggevende, een psycholoog of een (loopbaan)coach.

Verlies niet de moed, er komt altijd weer een lichtpuntje, maar jij bent wel aan zet ! Hulp vragen is ook een belangrijke stap, vergis je daar niet in. Het gaat je lukken, er zijn er meer zoals jij die het ook gedaan hebben.

Ik wens je veel succes met de 5 stappen !

Kom je er niet uit ? Ik help je graag, schroom niet om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend loopbaanconsult. De uitkomst van de praktijkoefening Cirkel van invloed kan een mooi vertrekpunt zijn voor ons gesprek.

Of bel naar: 06 17811733.

HannekeHanneke Wiefferink, creatief loopbaancoach